Juhani Juselius

Osaaminen

Er

Osaaminen

Tietoliikennetekniikka: Ohjelmoinnin perusteet laajasti eri kielillä, tiedonsiirtoratkaisut, reitityksen perusteet, viestintäverkkojen komponentit, tietojärjestelmähankintojen tekeminen, tietojärjestelmprojektien ohjaus, televerkon numeroinnin perusteet, webbihotellit ja WordPress.

Verkkotunnustoiminta: DNS:ään perustuva ylimmän tason osoitteiden hallinta on oma, kansainvälisesti erittäin verkostoitunut toimialansa, jossa toimitaan yhdessä sovittujen prosessien mukaisesti. Toimialan yhteistyö perustuu luottamusverkostoon ja tunnen suuren joukon alan keskeisiä vaikuttajia. Toimiala osallistuu kriittisyytensä takia internetin hallinnosta käytävään keskusteluun merkittävällä painoarvolla antaen ymmärrystä myös toiminnan poliittisesta ulottuvuudesta.

Taloudellisesti verkkotunnustoiminta on osa laajempaa hosting-toimialaa. Tunnen alan käytännöt, tekniikat sekä suuren joukon alan toimijoita.

Teknisesti toiminnassa on kyse laajasta kokonaisuudesta nimipalvelimia, reititystä, erilaisia rajapintoja, asiointijärjestelmiä ja tietoturvaa.

Verkkotunnusten nimiin liittyy merkittäviä aineettoman oikeuden arvoja (IPR) ja niihin liittyvän riidanratkaisun periaatteet ovat itselleni tuttuja niin suomalaisen kuin kansainävlisen käytännön osilta.

Verkkotunnusten laaja käyttö internetin osoitteina on tehnyt niistä houkuttelevan työkalun rikoksiin ja huijauksiin. Tunnen menetelmät taistella ilmiötä vastaan.

Oletan tuntevani verkkotunnustoiminnan kokonaisuutena parhaiten Suomessa.

Muu Traficomin substanssi:

Perillesaamattoman postin käsittely vastaa lähetyksistä, joita Posti tai muut vastaavat yritykset eivät pysty toimittamaan perille tai palauttamaan lähettäjälle. Toiminto oli vastuullani useamman vuoden ajan, jolloin rakensi suhteet uudelleen mm. Postiin ja Lentotulliin, lisäsin työturvallisuutta merkittävästi ja paransin erillisen toimipaikan työilmapiirin huonosta hyväksi.

Vastuullani on myös ollut lyhytaikaisten radio- ja tv-lupien myöntäminen, josta tunnen perusteet.

Uusimpana aluevaltauksena olen tutustunut viestintäasioiden asiakaspalvelun eri osa-alueisiin osallistumalla kaikkiin uusien asiakaspalvelun työntekijöiden substanssiperehdytyksiin ml. esteettömyys, radioluvat, häiriönhallinta, tietoturvaan liittyvät kysymykset, Tietoturvaseteli, postin kulku, laajakaistan toimivuus, Bittimittari, yms.

Asiakaspalvelu itsessään on oma kokonaisuutensa, jonka asiakaslähtöisen toiminnan ja operatiiviset vaatimukset tunnen vastattuani sen toimivuudesta kahdesti.

Ihmisten johtaminen: Olen johtanut useita erilaisia tiimejä erilaisin painotuksin lähes koko työhistoriani nimikkeiden vaihdellessa kehityspäälliköstä yksikönpäällikköön ja tiimien koon vaihdellessa kolmesta henkilöstä pariinkymmeneen. Tiimitasolla olen aina pyrkinyt motivoituneeseen, sitoutuneeseen ja hyvinvoivaan tiimiin arvostamalla, kuuntelemalla, luottamalla ja olemalla avoin tiimiläisiä kohtaan. Kahta yksittäistä henkilöä lukuunottamatta koen onnistuneeni tässä erinomaisesti.

Tiimityön johtamisessa tavoitteeni on aina ollut tehokkuus, dynaamisuus, kehittäminen ja asiakaslähtöisyys. Olen aina pyrkinyt pitämään kokonaisuuden mielessä, näkemään metsän puilta. Toiminnan johtamisessa keskeisessä roolissa ovat olleet toiminnan budjetointi ja sen toteuman seuranta sekä toiminnasta viestiminen ja markkinointi. Budjetoinnista ja toteuman seurannasta kokemusta on karttunut sekä Viestintävirastossa että useissa eri yhdistyksissä, joissa kaikissa liikevaihto on vaihdellut 1 – 5 miljoonan euron välillä. Esimerkkinä työn johtamisesta voi pitää verkkotunnustoimintaa, jossa työn tehokkuus on johdollani noussut satoja prosentteja ja tuotantokustannus laskenut yli 70% toiminnan volyymin moninkertaistuessa ja turvallisuuden parantuessa merkittävästi. Toisena esimerkkinä toimikoot Jyväskylässä toiminut postin varmennusyksikkö, jonka riitelyastelle ajautuneet suhteet Postin kanssa korjasin samalla kun työhyvinvointi ja -turvallisuus kohenivat merkittävästi ja vuosikausia jatkuneesta 2 kk käsittelyviiveestä päästiin reaaliaikaiseen toimintaan.

Henkilöjohtamisen saralla olen käynyt lukuisia kursseja, mukaanlukien 2 rekrytointikurssia Singaporessa huippuasiantuntijoiden vetämänä sekä luottamustehtävissä hankimani kokemus Suomen ja maailman huippujohtajien valinnasta ICANNin sekä TIVIAn hallituksiin.

Toiminnan kehittäminen: Ohessa listamuotoisesti tuotteita tai asioita, jotka ovat ideastani kehitetty tai joiden kehittämisestä olen merkittävästi vastannut: Global IP (internet-kapasiteetin tuotteistaminen operaattoreille), Internet Service Provider private label -palveluna, verkkotunnusten start-up Kiinan markkinoille, retkeilykoulutuksen start-up, ääkkösten ja saamenkielen merkkien tuominen fi-verkkotunnuksiin, puhelinnumeroiden käyttäminen verkkotunnuksina (ENUM), IPv6-tuki, avoimen datan rajapinta, nimipalvelinmuutosten seuranta, DNSSEC, Traficom Anycast, ongelmajätteiden hallinta Jyväskylän toimipisteessä, prosessien uudistaminen Postin ja Lentotullin kanssa, TIVIAn hallitusten jäsenten valintaprosessin uudistaminen, verkkotunnusmaksujen täsmäytysprosessin keventäminen sekä paljon kaikkea muuta.

Useat muutokset ovat edellyttäneet tietojärjestelmämuutoksia ja olen osallistunut sekä vesiputous- että ketterin menetelmin tehtyihin projekteihin niin toimittajan kuin asiakkaan puolelta roolien vaihdellessa osallistujasta projektipäällikköön.

Esitysten pitämisestä on muodostunut itselleni rutiinia pidettyäni niitä työhistoriani aikana satoja. Pääosa esityksistä on tapahtunut Suomessa ja suomeksi, mutta lukuisia esityksiä olen pitänyt myös englanniksi eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Brysselissä, Nairobissa, Torontossa, Tukholmassa, Varsovassa ja Soulissa. Lisäksi olen osallistunut paneeleihin ja toiminut eri kokousten puheenjohtajana. Tiedotusvälineiden toimittajille olen niin ikään antanut satoja lehtihaastatteluja, kymmeniä radiohaastatteluja, pari tv-haastattelua ja osallistunut suoriin lähetyksiin niin radiossa kuin tv:ssä.

Harrastuksen kautta syntyneenä osaamisena olen kartuttanut melkoisen määrän retkeily- ja luonnossaselviytymisosaamista. Tämä kattaa normaalin varuste-, ruoka-, pukeutumis- ja luonnon tuntemisen osaamisen tavallisessa retkeilyssä, mutta myös ankarissa selviytymistilanteissa niin suomalaisessa talvessa kuin pitkillä naparetkilläkin. Kovan asiaosaamisen lisäksi retkeily on kartuttanut ryhmädynamiikan ja ryhmän johtamisen taitoja äärimmäisen stressaavissa tilanteissa perustarpeiden puuttuessa (uni, ruoka, lämpö) kuin myös jääkarhun hyökkäysuhan alla. Työharjoitteluna olen toiminut apuoppaana suomalais-saksalaiselle vaellusryhmälle Huippuvuorilla. Arktinen toimintaympäristö on vahvuuteni vaellettuani useita kertoja Huippuvuorilla, Grönlannissa, Pohjois-Ruotsin ”vuoristossa” sekä yksittäisiä kertoja Baffinin saarella Kanadassa sekä Suomen Lapissa.

.